wtorek, 30 kwietnia 2013

Ciasto z rabarbarem - "pleśniak"

Przepis na ciasto z rabarbarem, które przygotowałam na pierwsze spotkanie szczecińskich bloggerów w Public Cafe. Przepis zmodyfikowałam tak, że zawsze wychodzi, jest bardzo proste, a czas przygotowania to ok 20min + pieczenie w piekarniku 40min. Poniżej zdjęcie oryginalnego przepisu wyciętego z gazety w latach 60. przez moją babcię - na pewno była gwiazdą w swojej kuchni! :D




mój zmodyfikowany PRZEPIS NA PLEŚNIAKA

Składniki:
(na średniej wielkości blachę)

kostka miękkiego masła lub margaryny "Kasia"
3 jajka
2 szklanki mąki wrocławskiej/tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru


Opcje nadzienia:
rabarbar lub jabłka w kostkach, podsmażone na maśle z cynamonem i odrobiną cukru
dżem
wiśnie w domowej zalewie
plastry gruszek
generalnie wszystko, co przyjdzie Wam do głowy


Wykonanie (kolejność jest ważna, bo przyśpiesza pracę:)

1. Zacznij od przygotowania nadzienia. Gdy rabarbar / jabłka będą się smażyć przygotuj ciasto.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych miskach.
3. Ubij na sztywno pianę z 3 białek ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier (1 szklanka) aż masa będzie biała i błyszcząca.
4. Masło utrzyj z żółtkami. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wyrób ciasto rękami, aż wejdzie cała mąka i będzie odchodziło od dłoni.
5. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą wyłóż na wysmarowaną masłem  lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jest go stosunkowo mało, więc proponuję porozrzucać większe kawałki równomiernie na blachę i potem starać się rozłożyć (rozetrzeć) ciasto na całej blasze. 
6. Rozłóż nadzienie. Drugą część ciasta podziel na pół. Jedną część odrywając niewielkie kawałki porozrzucaj w miarę równomiernie po całości.
7. Rozłóż ubite białka z cukrem równomiernie na całej blasze.
8. Na wierzch równomiernie porozrzucaj drobne kawałki pozostałego ciasta.
9. Piecz ok. 40 min w 180 st. C

Smacznego!

i ty możesz zostać gwiazdą w swojej kuchni! :D




Dekorowanie ciasta pod czujnym okiem szefa kuchni Public Cafe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz