mój zmodyfikowany PRZEPIS NA PLEŚNIAKA
Składniki:
(na średniej wielkości blachę)
3 jajka
2 szklanki mąki wrocławskiej/tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Opcje nadzienia:
rabarbar lub jabłka w kostkach, podsmażone na maśle z cynamonem i odrobiną cukru
dżem
wiśnie w domowej zalewie
plastry gruszek
generalnie wszystko, co przyjdzie Wam do głowy
Wykonanie (kolejność jest ważna, bo przyśpiesza pracę:)
1. Zacznij od przygotowania nadzienia. Gdy rabarbar / jabłka będą się smażyć przygotuj ciasto.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych miskach.
3. Ubij na sztywno pianę z 3 białek ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier (1 szklanka) aż masa będzie biała i błyszcząca.
4. Masło utrzyj z żółtkami. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wyrób ciasto rękami, aż wejdzie cała mąka i będzie odchodziło od dłoni.
5. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą wyłóż na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jest go stosunkowo mało, więc proponuję porozrzucać większe kawałki równomiernie na blachę i potem starać się rozłożyć (rozetrzeć) ciasto na całej blasze.
6. Rozłóż nadzienie. Drugą część ciasta podziel na pół. Jedną część odrywając niewielkie kawałki porozrzucaj w miarę równomiernie po całości.
7. Rozłóż ubite białka z cukrem równomiernie na całej blasze.
8. Na wierzch równomiernie porozrzucaj drobne kawałki pozostałego ciasta.
7. Rozłóż ubite białka z cukrem równomiernie na całej blasze.
8. Na wierzch równomiernie porozrzucaj drobne kawałki pozostałego ciasta.
9. Piecz ok. 40 min w 180 st. C
Smacznego!
i ty możesz zostać gwiazdą w swojej kuchni! :D
Smacznego!
i ty możesz zostać gwiazdą w swojej kuchni! :D
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz