Ksero przepisu na to ciasto jagodowe z limonką, leżało u mnie między innymi, nigdy nie wykorzystanymi przepisami, od dobrych 3 lat. Kupiłam jagody na jagodzianki, ale stwierdziłam, że nic się nie stanie jak podbiorę trochę jagódek na limonkowe ciasto. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, w smaku przypomina trochę biszkoptowe, zwłaszcza jedzone świeżo po ostygnięciu. Świetnie smakuje podane z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub po prostu gęstą śmietaną kremówką.
Składniki:
tortownica śr. 24 cm
1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej
1/2 kostki (100 g) masła
1 szkl. (200 g) cukru
2 całe jajka
1/2 laski wanilii
skórka otarta z 1/2 limonki
sok z całej limonki
200 g jagód
masło i bułka tarta do natłuszczenia formy
Dekoracja:
skórka otarta z 1/2 limonki
1 łyżka cukru
100 g jagód
cukier puder
Wykonanie:
15 min + pieczenie 25-35 min
1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
2. Opłukać i osuszyć jagody.
3. W rondelku roztopić masło, aby było ciepłe (nie gorące) i wlać do miski.
4. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej wzdłuż laski wanilii (pozostałą część wanilli można wykorzystać do wykonania cukru waniliowego). Całość miksować do połączenia składników.
5. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo mąkę, sok i skórkę z limonki. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
6. Tortownicę natłuścić masłem (najlepiej użyć do tego papierka po kostce masła) i obsypać bułką tartą.
7. Do tortownicy wlać ciasto i wysypać na wierzch jagody. Piec 25-35 min., aż wierzch się zarumieni i cienki patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
8. Skórkę z pozostałej połowy limonki wymieszać z cukrem. Na wierzch ciasta wysypać pozostałe jagody, skórkę limonki z cukrem i całość posypać cukrem puderm.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz