W oczekiwaniu na sezon truskawkowy rabarbar krzyczy do nas z warzywniakowych koszy - w związku z tym kolejna rabarbarowa propozycja dla Was. Cynamonowe muffinki z rabarbarem, posypane cukrem pudrem są idealnym połączeniem słodkiego, korzennego i kwaśnego smaku. Muffiny przygotowane na bazie zmodyfikowanego przepisu Nigelli na muffiny z czekoladą.
(12 muffinków)
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cukru brązowego
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowej roboty)
2 szklanki kawałków rabarbaru
cukier puder do posypania
ok. 20 min + pieczenie 20-25min
1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C
2. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce (mąkę, sodę, proszek, cynamon i cukier).
3. Płynne składniki wlej do drugiej miski i wymieszaj.
4. Płynne składniki dodaj do sypkich i wymieszaj. Pamiętaj im więcej grudek tym lepsze muffinki.
5. Dodaj rabarbar - wymieszaj.
6. Wypełnij masą foremki i piecz ok 25min lub do czasu, aż muffinki urosną i ściemnieją.
7. Gotowe muffinki posyp cukrem pudrem.
7. Gotowe muffinki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
czesc, przez "1/2 sody oczyszczonej" moje muffinki nie były "idealne" poniewaz, jako osoba dop zaczynajaca przygode z wypiekami źle zrozumiałam tą fraze... teraz juz wiem ze to nie pół opakowania, tylko pół łyzeczki !! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
poprawione!
Usuń