niedziela, 26 maja 2013

Ogórki kiszone wiosną - ogórki małosolne


Nadszedł już czas na wiosenne kiszenie ogórków! Podaję procedurę ich przygotowania dla tych, którzy nie zapamiętali jak robili to ich rodzice i dziadkowie każdej wiosny i lata :) Przepis na wykonanie ogórków w kamionkowym naczyniu, a nie słoikach, bo przecież na słoiki przyjdzie jeszcze czas :D

kiszenie ogóra

Składniki:

2 kg świeżych ogórków (wybierajmy jak najmniejsze - są smaczniejsze)
1/2 główki czosnku
1 zestaw do kiszenia (liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, koper, liść wiśni)
zalewa - osolona, przegotowana woda (ok. 1 łyżki soli na 1 litr wody)

Wykonanie:
ok. 15 min

1. Przygotuj zalewę.
2. Umyj dokładnie ogórki i pozostałe składniki. Przełóż wszystko do kamionkowego naczynia (lub garnka).
3. Gdy zalewa przestygnie zalej nią wszystkie składniki. 
4. Przykryj ogórki talerzem i dociśnij kamieniem, żeby nie wypływały na wierzch.

Ogórki będą się kisić 5-7 dni w zależności od wielkości, ale można codziennie próbować czy już są gotowe:)

ogórki kiszone

2 komentarze:

  1. dodaję piętkę chleba , po 24 godz, można zacząć się delektować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe! wypróbuję przy najbliższej partii ogórków!

      Usuń