Tego jeszcze nie było! Ten przepis na ciasto marchewkowe był w moim kulinarnym notatniku od lat - zawsze z siostrą robiłyśmy na Boże Narodzenie ciasto z przepisu Marty Gessler, znalezionego ponad 10 lat temu w internecie. Po zrobieniu cynamonowych muffinek z rabarbarem, przypomniał mi się smak owego ciasta. Postanowiłam zaryzykować i dodać do niego rabarbar. Wyszło wyśmienicie! Ciasto jest lekkie i puszyste, a słodycz marchewki została zrównoważona poprzez rabarbar. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie też poznam Wasze opinie na temat tego połączenia smaków!
Składniki:
duża blacha
1,5 szklanki oleju roślinnego
5 całych jaj
2,5 szklanki drobno utartej marchewki (ok. 3 dużych marchewek)
3 szklanki rabarbaru (ok 2-3 średnie pędy rabarbaru)
2,5 szklanki mąki
2,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
przygotowanie ciasta 20min + 40 min pieczenie
1. Pokroić rabarbar w 0,5 cm kawałki i utrzeć marchewkę.
2. Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Mąkę i olej dodawać stopniowo do ciasta i miksować.
4. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i cynamon.
5. Dodać marchewkę i połowę rabarbaru. Wymieszać łyżką ciasto.
6. Ciasto wylać na blachę i posypać resztą rabarbaru.
7. Piec ok. 40 min w temp. 180 st. C.
Można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, ale samo też jest wyśmienite!
Można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, ale samo też jest wyśmienite!
Smacznego i czekam na Wasze opinie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz