Przepis na pastę rybną z makreli dostałam od koleżanki z pracy, a właściwie od jej męża marynarza. Zawsze robi ją na oko, w zależności od ilości składników dostępnych w lodówce. Ja też robię ją na oko. Dodam więcej twarogu, będzie bardziej sucha, dodam więcej koncentratu to będzie przypominać pasty rybne dostępne w sklepach. Uwielbiam ją od pierwszego spróbowania.
Składniki:
1 jajko na twardo
1/2 - 3/4 makreli
8-9 cm pora (środkowy kawałek - trochę białej i trochę zielonej części)
1/3 - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1/4 - 1/3 trójkąta twarogu półtłustego
sól
pieprz
Wykonanie:
ok. 30 min
1. Jajko ugotować na twardo i obrać.
2. Wszystkie składniki pokroić i zblendować na gładką masę.
3. Dodać sól i pieprz wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz