Przepis na salsę do kukurydzianych nachos zaczerpnęłam z jednego z odcinków Nigelli Lawson. Wydał mi się idealny na planowaną imprezę urodzinową, ale musiałam go najpierw wypróbować. Oryginalny przepis dostosowałam do własnych upodobań smakowych (chodzi głównie o ostrość salsy) i zasobów domowej spiżarni. Przepis łatwy, szybki w przygotowaniu i idealny na leniwy wieczór filmowy lub imprezę.
Składniki:
3 miseczki
1 słoik marynowanej papryki
1-2 papryczki chilli z pestkami
1 duży pęczek świeżej kolendry (cała doniczka)
1 ząbek czosnku
1 cytryna - skórka i sok (w oryginalnym przepisie była limonka)
125 ml oleju arachidowego (ok. 1/2 szklanki) - alernatywnie oliwa z oliwek i olej roślinny wymieszane w proporcji 1:1
sól
kukurydziane nachos
Wykonanie:
ok. 10 min.
1. Do blendera wrzucić paprykę marynowaną, ząbek czosnku, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok z cytryny i łodygi kolendry.
2. Dodać pocięte na kawałki papryczki chilli z pestakmi (najłatwiej ciąć je bezpośrednio do blendera nożyczkami). Radzę na początku dodać 1 papryczkę i po pierwszym zblendowaniu próbować czy sos jest już wystarczająco ostry. Jeśli nie - dodać więcej chilli.
3. Zblendować.
4. Dodać liście kolendry oraz olej. W przepisie jest ok. 1/2 szklanki oleju, natomiast radzę stopniowo dodawać olej i oceniać konsystencję sosu. Trzeba uważać, żeby salsa nie wyszła zbyt płynna, bo będzie nam spływać z nachosów.
5. Ponownie zblendować i dodać sól do smaku.
Smacznego!
Lepsze jest jednak z limonką. Spróbuj - przecież limonkę bez problemu można dostać w sklepach, po co zastępować ją cytryną
OdpowiedzUsuń