Quiche z moją ulubioną botwinką jest szybkim i lekkim daniem, idealnym na kolację lub lunch. Słodki smak buraczków jest delikatnie przełamany czosnkiem i zrównoważony słonym serem feta. Używam gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu czas przygotowania zdecydowanie się skraca!
Składniki:
4 porcje
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 średni pęczek botwinki
2 średnie cebule (białe lub czerwone)
2 ząbki czosnku
150g sera feta
250 ml śmietany kremówki (nadaje się zarówno gęsta jak i płynna UHT)
4 całe jajka
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Przygotowanie 30min + pieczenie 25 min
1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C
2. Pokroić czosnek na grube plasterki i cebulę w pół plastry. Rozgrzać na małym ogniu oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem.
3. Pokroić botwinkę (liście i łodygi na 1cm kawałki, a korzeń na cienkie plasterki). Dodać do cebuli i czosnku i dusić 10min. Zdjąć z ognia.
4. Jajka rozkłócić ze śmietaną oraz serem feta i popieprzyć.
5. Pędzelkiem posmarować tartownicę oliwą. Wyłożyć ciasto francuskie, dociskając do boków tartownicy. Ponakłuwać delikatnie ciasto widelcem.
6. Wyłożyć botwinkę na ciasto i zalać jajkami z serem i śmietaną. Jeśli zostały kawałki ciasta wyłożyć je dekoracyjnie na wierzch.
7. Piec w 200 st. C ok 25 min, ale należy pilnować by się nie przypaliło. Jeśli podczas pieczenia quiche "napuchnie" należy przekłuć je widelcem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz