środa, 29 maja 2013

Kompot rabarbarowy - orzeźwiający napój rabarbarowo-cytrynowy

Rewelacyjnie orzeźwiający napój / kompot rabarbarowy! Idealny na letnie upały, spotkania ze znajomymi (można wymieszać z winem musującym) lub jako napój do obiadu. Kwaśny z nutką wanilii i mięty.

mieta z rabarbarem

Składniki:
na 2 dzbanki

5 średnich pędów rabarbaru
2 litry wody mineralnej
8 łyżek cukru 
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 cytryna
kilka liści mięty

Wykonanie:
ok 30 min

1. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki.
2. Rabarbar wrzucić do garnka razem z cukrem i podsmażać ok 10 min ciagle mieszając, aż rabarbar puści soki.
3. Wlać wodę i zagotować.
4. Dodać cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze chwilkę na małym ogniu pogotować.
5. Dodać sok z połowy cytryny. Dosłodzić cukrem, jeśli potrzeba.
6. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez sitko do dzbanka.
7. Do dzbanka dodać plasterki cytryny, listki mięty, kilka kawałków rabarbaru z gotowania i lód. 

Smacznego!

napój na upały

napój rabarbarowy

rabarbar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz