piątek, 14 czerwca 2013

Jednogarnkowy makaron ze szparagami w 20 minut

Jednogarnkowe, szybkie danie dla leniwych. Jest to typ dania, które przetestowałam w licznych wariacjach, w zależności od zawartości lodówki. Przedstawiony dzisiaj makaron ze szparagami idealnie komponuje się z suszonymi pomidorami.

makaron ze szparagami - projekt kura

Składniki:
4 porcje

1/2 kg makaronu penne
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
200 ml śmietany UHT 18% lub 30% 
parmezan do posypania
sól i pieprz


Wykonanie:
ok. 20 min

1. Wstawić osoloną wodę na makaron.
2. W czasie gotowania makaronu umyć zielone szparagi, odłamać zdrewniałe końce (same się złamią w odpowiednim miejscu) i obrać do 1/3 długości. Pokroić na 3 cm kawałki.
3. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na kawałki.
4. 5 minut przed końcem gotowania makaronu dorzucić kawałki szparagów i gotować razem.
5. Odcedzić makaron ze szparagami i wrzucić ponownie do garnka. Postawić na malutkim ogniu. Dolać śmietany i dorzucić suszonych pomidorów. Wymieszać i gotować ok 3-5 min do podgrzania śmietany. Dodać sól i pieprz do smaku.
6. Podawać z tartym parmezanem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz