wtorek, 9 lipca 2013

Drożdżowe jagodzianki z lukrem

Kolejny przepis z cyku "I ty możesz być gwiazdą w kuchni" mojej babci. Pamiętam jak z siostrą, w lipcu, przyjeżdżałyśmy do babci Zosi na wakacje, a ona piekła jagodzianki. Studziła je na kratce, postawionej na stole i nie pozwalała ruszać póki nie ostygną. Cóż to były za męki! Teraz babcia podzieliła się przepisem i sama mogę nęcić domowników rozkosznymi zapachami. Jeśli macie obawy przed pieczeniem ciasta drożdżowego, to mogę Was uspokoić, że to nie jest takie trudne jak niektórzy twierdzą. To był mój pierwszy raz z ciastem drożdżowym i jagodzianki wyszły pierwsza klasa!

Drożdżowe jagodzianki z lukrem - projektkura.pl
Składniki:
14 dużych jagodzianek 
(podane ilości składników pochodzą z oryginalnego przepisu, ale jeśli nie macie zamiaru zapraszać znajomych którzy pomogą Wam zjeść jagodzianki, możecie przygotować ciasto z połowy podanych ilości)

1,2 kg (8 szkl.) mąki pszennej
40 g drożdży
2 całe jajka
2 żółtka
100 g (1/2 kostki)  masła
500 ml (2 i 1/2 szkl.) mleka
200 g (1 szkl.) cukru
1 cukier wanilinowy

Nadzienie:
1 kg jagód
cukier do smaku

Lukier:
1 szkl. cukru pudru
ok. 3-4 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny

Drożdżowe jagodzianki z lukrem - projektkura.pl

Wykonanie:
2 godz. + 20-25 min. pieczenie

1. Przygotowanie rozczynu: do ciepłego mleka wsypać 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki i wymieszać trzepaczką. Wdrobić drożdże, wymieszać i odstawić do czasu, aż rozczyn zacznie rosnąć (ok. 30 min. - zdj. powyżej)
2. Rozpuścić masło. Odstawić na bok w szklance 1/3 jajka - posłuży do smarowania wierzchu jagodzianek.
3. Do bardzo dużej miski wsypać mąkę, pozostały cukier, cukier wanilinowy, wbić 1 i 2/3 całego jajka, 2 żółtka, wlać rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto rękoma.
4. Ciasto w misce przykryć bawełnianą ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Po wyrośnięciu ciasta piekarnik nagrzać do 200 st. C.
6. Z kawałków ciasta formować małe placki grubości 0,5 - 1 cm, na środek nakładać jagody z cukrem. Brzegi zlepić dokładnie jak w pierogach, aby jagody nie wypłynęły ze środka.
7. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odległościach. Uformowane kulki podczas pieczenia urosną prawie dwukrotnie. Przed włożeniem do piekarnika, przy pomocy pędzelka, posmarować wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem.
8. Piec w 200 st. C ok 20-25 min.
9. Przygotowanie lukru: wysypać na talerz przesiany cukier puder i stopniowo, mieszając, dodawać wodę, aż do uzyskania gęstęj konsystencji lukru. Można dodać łyżeczkę soku z cytryny.
10. Smarować lukrem upieczone jagodzianki.

Smacznego!

Drożdżowe jagodzianki z lukrem - projektkura.pl

Drożdżowe jagodzianki z lukrem - projektkura.pl


Drożdżowe jagodzianki z lukrem - projektkura.pl

Drożdżowe jagodzianki z lukrem - projektkura.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz