poniedziałek, 15 lipca 2013

Sałatka majonezowa z kalafiorem

Tą majonezową sałatkę z kalafiorem przygotowywała zawsze na grilla mama mojej przyjaciółki z dzieciństwa. Ja chętnie jem ją z pieczywem na kolację lub, gdy zostanie do rana, na śniadanie:) Przygotowuje się ją z połowy dużego kalafiora, a żeby od razu wykorzystać drugą połówkę, polecam przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z pesto i kalafiorem

Przepis na sałatkę z kalafiorem - projektkura.pl

Składniki:
duża miska

1/2 dużego kalafiora
6 jajek ugotowanych na twardo
4 średnie pomidory
1 średnia, biała cebula
ok. 8-10 łyżek majonezu
sól


Wykonanie:
ok. 1 godz.

1. Zagotować wodę w garnku i osolić. Kalafiora podzielić na drobne różyczki i wrzucić do gotującej się wody na ok. 3-4 min. Powinien w dalszym ciągu być chrupki. Odcedzić. [Jeśli będziecie gotować także kurczaka z kalafiorem, to przygotujcie w powyższy sposób całego kalafiora.]

2. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę.

3. Pomidory posiekać na kawałki, a cebulę na drobną kosteczkę.

4. Składniki układać warstwowo w podanej poniżej kolejności. Trzeba zachować odpowiednią kolejność, by otrzymać pożądany smak - sok z pomidorów i cebuli ocieka na majonez tworząc aromatyczny sos.

5. Kolejność warstw od dołu (na każdą warstwę zużywamy połowę składników):

    1. kalafior 
    2. jajko
    3. majonez
    4. pomidory
    5. sól
    6. cebula

    7. kalafior
    8. jajko
    9. majonez
    10. pomidory
    11. sól
    12. cebula

6. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min., aby wszystkie składniki się przegryzły.

Smacznego!

Przepis na sałatkę z kalafiorem - projektkura.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz