Tą majonezową sałatkę z kalafiorem przygotowywała zawsze na grilla mama mojej przyjaciółki z dzieciństwa. Ja chętnie jem ją z pieczywem na kolację lub, gdy zostanie do rana, na śniadanie:) Przygotowuje się ją z połowy dużego kalafiora, a żeby od razu wykorzystać drugą połówkę, polecam przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z pesto i kalafiorem.
Składniki:
duża miska
1/2 dużego kalafiora
6 jajek ugotowanych na twardo
4 średnie pomidory
1 średnia, biała cebula
ok. 8-10 łyżek majonezu
sól
Wykonanie:
ok. 1 godz.
1. Zagotować wodę w garnku i osolić. Kalafiora podzielić na drobne różyczki i wrzucić do gotującej się wody na ok. 3-4 min. Powinien w dalszym ciągu być chrupki. Odcedzić. [Jeśli będziecie gotować także kurczaka z kalafiorem, to przygotujcie w powyższy sposób całego kalafiora.]
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę.
3. Pomidory posiekać na kawałki, a cebulę na drobną kosteczkę.
4. Składniki układać warstwowo w podanej poniżej kolejności. Trzeba zachować odpowiednią kolejność, by otrzymać pożądany smak - sok z pomidorów i cebuli ocieka na majonez tworząc aromatyczny sos.
5. Kolejność warstw od dołu (na każdą warstwę zużywamy połowę składników):
1. kalafior
2. jajko
3. majonez
4. pomidory
5. sól
6. cebula
7. kalafior
8. jajko
9. majonez
10. pomidory
11. sól
12. cebula
6. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min., aby wszystkie składniki się przegryzły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz