poniedziałek, 1 lipca 2013

Włoskie, czosnkowe paluchy grissini

Przepis i motywację do przygotowania włoskich paluchów grissini znalazłam w majowo-czerwcowym wydaniu magazynu KUKBUK. Zdjęcia wyglądały tak apetycznie, że postanowiłam przygotować je na swoją imprezę urodzinową. Rozeszły się w mgnieniu oka! Co prawda wykonanie ich zajmuje trochę czasu, ale jest to także świetny pomysł na spokojny wieczór ze znajomymi. Wspólne rolowanie grissini znacznie przyspiesza ich wykonanie, a zjadanie jeszcze ciepłych paluchów jest największą przyjemnością. Warto przygotować grissini z podwójnej ilośći składników:)

przepis na grissini - janinagotuje.pl

Składniki:
(ilość jak na zdjęciu powyżej)

200 ml mleka (4/5 szklanki)
50 g masła
10 g drożdży (w kostce)
375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
1 łyżeczka soli
oliwa
przyprawy: czosnek granulowany, suszony tymianek, sól gruboziarnista, czarnuszka

przepis na grissini - projektkura.pl

Wykonanie:
2 godz. ciasto + 2 godz. pieczenie

1. Mleko z masłem delikatnie podgrzać w garnku, aby masło się rozpuściło.

2. Przelać do dużej miski, dodać drożdże i wymieszać.

3.* Dodać sól i mąkę i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastycznie. Zostawić je na 45 min w temperaturze pokojowej.

4. Zagnieść je ponownie kilkoma ruchami i odstawić na kolejne 30 min.

5. Piekarnik nagrzać do 160 st. C

przepis na grissini - projektkura.pl

6. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przystąpić do rolowania paluchów. Oderwać niewielki kawałek ciasta i zrolować jak plastelinę. Cienkie i długie paluchy układać na blasze. Grubość zależy od upodobań i cierpliwości. Najlepsze są grissini średniej grubości.

7. Grissini posmarować niewielką ilością oliwy i posypać granulowanym czosnkiem, tymiankiem i solą.

8. Piec jedną blachę ok 20 min, ale należy sprawdzać na bieżąco wygląd grissini, ponieważ czas pieczenia zależy od ich grubości. Paluchy powinny mieć lekko zarumienione końce.

*Ulubione przyprawy możemy także dodać do ciasta i razem zagnieść.

Smacznego!

przepis na grissini - projektkura.pl

przepis na grissini - projektkura.pl



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię grissini, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się jeść takich domowych. Przypuszczam, że są jeszcze lepsze od tych kupowanych w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze w domowych grissini są subiektywnie dobierane przyprawy ;D

      Usuń