poniedziałek, 15 lipca 2013

Kurczak w sosie śmietanowym z pesto i kalafiorem

Poniższy przepis na obiad z kurczakiem bazuje na często stosowanym przeze mnie połączeniu pesto ze śmietaną. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a przy tym bardzo aromatyczny. Gorąco polecam zwłaszcza początkującym kurkom domowym, ponieważ z pewnością zachwycą wszystkich tym daniem. Ponieważ w przepisie używa się połowy dużego kalafiora, z pozostałej połówki można przyrządzić sałatkę majonezową na kolację.

www.projektkura.pl

Składniki:
ok. 4-5 porcji

1/2 kg piersi kurczaka
1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
2-3 łyżki mąki pszennej
1/2 słoiczka zielonego pesto
375 ml śmietany 18% UHT do zup i sosów (1 kartonik)
olej roślinny
ryż (5 porcji = 4 woreczki)

www.projektkura.pl

Wykonanie:
ok. 40 min

1. Zagotować wodę w garnku i osolić. Kalafiora podzielić na drobne różyczki i wrzucić do gotującej się wody na ok. 3-4 min. Powinien w dalszym ciągu być chrupki. Odcedzić. [Jeśli będziecie przygotowywać także sałatkę z kalafiorem, to ugotujcie w powyższy sposób całego kalafiora.]

2. Piersi kurczaka umyć i przekroić wzdłuż na cieńsze plastry (z każdej piersi powinny wyjść 3 cieńsze plastry). Posolić, popieprzyć i oprószyć mąką z każdej strony.

3. Zagotować wodę w garnku i ugotować ryż.

4. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kurczaka z każdej strony, aż się delikatnie zarumieni. Kilka łyżeczek pesto rozsmarować na wierzchu kurczaka i zalać śmietaną. Wymieszać tak, by pesto połączyło się ze śmietaną i zagotować.

5. Gdy sos zgęstnieje, spróbować. Jeśli będzie potrzeba dodać albo więcej pesto, albo trochę mleka. 

6. Dodać kalafior, wymieszać i zagotować.

7. Podawać z ryżem.

Smacznego!

www.projektkura.pl




4 komentarze:

  1. Uwielbiam takiego kremowego kurczaka, a do tego mój ulubiony kalafior, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie na sam widok. Musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń