Poniższy przepis na obiad z kurczakiem bazuje na często stosowanym przeze mnie połączeniu pesto ze śmietaną. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a przy tym bardzo aromatyczny. Gorąco polecam zwłaszcza początkującym kurkom domowym, ponieważ z pewnością zachwycą wszystkich tym daniem. Ponieważ w przepisie używa się połowy dużego kalafiora, z pozostałej połówki można przyrządzić sałatkę majonezową na kolację.
Składniki:
ok. 4-5 porcji
1/2 kg piersi kurczaka
1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
2-3 łyżki mąki pszennej
1/2 słoiczka zielonego pesto
375 ml śmietany 18% UHT do zup i sosów (1 kartonik)
olej roślinny
ryż (5 porcji = 4 woreczki)
Wykonanie:
ok. 40 min
1.
Zagotować wodę w garnku i osolić. Kalafiora podzielić na drobne różyczki i
wrzucić do gotującej się wody na ok. 3-4 min. Powinien w dalszym ciągu być
chrupki. Odcedzić. [Jeśli będziecie przygotowywać także sałatkę z kalafiorem,
to ugotujcie w powyższy sposób całego kalafiora.]
2. Piersi kurczaka umyć i przekroić wzdłuż na cieńsze plastry (z każdej piersi powinny wyjść 3 cieńsze plastry). Posolić, popieprzyć i oprószyć mąką z każdej strony.
3.
Zagotować wodę w garnku i ugotować ryż.
4. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kurczaka z każdej strony, aż się delikatnie zarumieni. Kilka łyżeczek pesto rozsmarować na wierzchu kurczaka i zalać śmietaną. Wymieszać tak, by pesto połączyło się ze śmietaną i zagotować.
5. Gdy sos zgęstnieje, spróbować. Jeśli będzie potrzeba dodać albo więcej pesto, albo trochę mleka.
6. Dodać kalafior, wymieszać i zagotować.
7. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Uwielbiam takiego kremowego kurczaka, a do tego mój ulubiony kalafior, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAż ślinka cieknie na sam widok. Musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuń